Judith Noordzij (30) is spreker en coach op het gebied van burn outs, nadat ze eerst zélf tijdens haar werk als advocaat een burn out doormaakte.

Nu geeft ze presentaties over het voorkomen van burn outs en helpt ze anderen met coachgesprekken naar een positieve mindset en geluk. Door haar carrièreswitch heeft ze nu het gevoel dat ze echt leeft.

“Tijdens m’n stage twijfelde ik diep van binnen al of ik het vak van advocaat wel leuk vond. Maar ik negeerde dat gevoel en ging na mijn studie aan de slag bij een groot advocatenkantoor in Amsterdam. Ik moest van mezelf werken als advocaat, maar ik vond het eigenlijk niet leuk en heel zwaar. Van ’s ochtends negen uur tot ’s avonds laat was ik aan het werk. Als je om acht uur klaar was met werken werd er gezegd ‘Oh, lekker vroeg’. Iedereen deed alsof dat normaal was en was bezig met zo veel mogelijk werken. En daar had ik het best moeilijk mee.”

Steeds maar doorgaan

“Lange tijd vroeg ik meer van mezelf dan ik aankon. Ik liep op mijn tenen. Een burn out is eigenlijk een overbelasting van je hersenspier, en als je die te lang belast, stort je in. Ik kwam niet meer tot rust. Ik wilde naast mijn werk ook op alle borrels en feestjes aanwezig zijn, een goede dochter en zus zijn, en op sportief vlak wilde ik ook uitblinken. Maar ik liep gewoon leeg en ging maar door. Tot de dag dat ik fysiek en mentaal instortte. Ik had net een zaak afgerond, toen om half vijf ’s middags een van de partners kwam binnenlopen met een nieuwe zaak waar ik mee aan de slag kon. Ik begon heel hard te huilen en te hyperventileren en raakte in paniek. Ik ben naar huis gebracht en in bed gaan liggen. En toen was het klaar. Ik ben daarna nooit meer als advocaat aan het werk gegaan.”

“Ik vertel mijn eigen verhaal”

Eigen verhaal

“Ik ging na mijn herstelperiode aan de slag als HR-adviseur bij een jong bedrijf, waar ik merkte dat ik het ‘t allerleukste vond om me bezig te houden met hoe de mensen in het bedrijf zich voelden. Er werkten veel jonge en ambitieuze mensen, waarvan sommigen zichzelf ook voorbij liepen. Ik wilde hen helpen. Ondertussen deelde ik ook mijn verhaal op Instagram, waar ik steeds meer reacties op kreeg. Ik werd gevraagd om te komen spreken bij bedrijven en daardoor kwam ik erachter dat dát is wat ik wil doen. Nu geef ik lezingen bij bedrijven en organisaties, stichtingen en universiteiten. Allemaal met ‘burn out’ als thema. Ik vertel mijn eigen verhaal. Dat wordt veel beter ontvangen dan een presentatie van een wetenschapper die zegt dat je meer moet slapen bijvoorbeeld. Mijn lezingen zijn informatief en preventief. De bedrijven die mij inhuren willen hun werknemers behoeden voor een burn out.”