Dag 1

Voor dit artikel zoek ik naar informatie over smartphoneverslaving en ontdek dat apps zo zijn gemaakt om ons ‘verslaafd’ te maken en te houden. Dacht je dat die blauwe vinkjes van whatsapp er waren om het jou gemakkelijk te maken? Nee, het is een beloning voor onze hersenen. Er ontstaat namelijk een sociale druk om te reageren, zowel bij zender als ontvanger. En wanneer er gereageerd wordt, is dat de sociale beloning.

Oei, wat herkenbaar. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik kijk of iemand mijn berichtje al heeft gelezen. Niet altijd, maar wel als ik graag een antwoord wil bijvoorbeeld. Ik probeer die neiging wel eens te onderdrukken, maar dat is best lastig.

Dag 2

Ik heb de app gedownload. Deze app houdt bij hoeveel uur ik op een dag van mijn telefoon gebruik maak. Mijn eigen inschatting is ongeveer een uur tot anderhalf uur. Ik ben benieuwd of dit overeenkomt met de werkelijkheid.

Dag 3 & 4

Ik heb 2,5 en 3 uur op mijn smartphone doorgebracht. Ergens valt het me mee, maar als je erover nadenkt is het natuurlijk best lang. Volgens het Britse onderzoeksbureau Tecmark kijkt men, althans de Britten, gemiddeld 3 uur en een kwartier op hun telefoon. Daar zit ik dus nog onder.

In de app Moment zie ik dat mijn gebruik heel verspreid is. Ik kijk ongeveer elk kwartier twee tot vijf minuten. Het lijkt me dan ook makkelijk om dit tijdsbestek te halveren. Gewoon m'n telefoon wat meer wegleggen, toch?

Dag 5

Oeps, vandaag heb ik gewoon 5,5 uur op mijn telefoon gespendeerd! Wat vooral aantikt is een appgesprek van een kwartier met een vriendin 's avonds. Even bijpraten hoe het met haar is. Wat dat betreft vind ik de smartphone echt een uitkomst. Morgen en overmorgen ga ik proberen twee dagen minder op mijn telefoon te kijken. Ik houd een maximale tijd van 2 uur aan.

Dag 6

Deze testdag begint niet al te goed. Ik heb vannacht 1,5 uur wakker gelegen en als 's ochtends mijn wekker weer gaat heb ik al drie kwartier op mijn telefoon gekeken. Dat begint niet goed. De rest van de dag probeer ik me zoveel mogelijk bezig te houden met andere dingen. Lezen, kletsen met m'n man, maar het checken van m'n telefoon heeft er nog iemand geappt? Blijft een hardnekkige neiging.

Dag 7

Ik heb m'n telefoon maar weggelegd, uit m'n buurt. Dat helpt wel. Nu kijk ik nog maar een keer per uur, in plaats van vier. Ik merk dat ik ondanks het wegleggen wel aan mijn telefoon blijf denken. Het zorgt voor onrust, wat irritant! Even ter afleiding het nieuws lezen, of een appje sturen over de boodschappen van vanavond.

Al met al heeft deze week me wel goed inzicht gegeven in het gebruik van mijn telefoon. Ik neem me voor om het ding vaker weg te leggen. Het echte leven is veel leuker en belangrijker dan het zoveelste kattenfilmpje op Facebook!

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook onze blog over ontspannen!