Communicatiestudent Naomi Soeters (25) deed bijna een jaar lang elke dag ‘iets goeds’ voor de medemens, zoals sinterklaascadeautjes achterlaten in de trein en zomaar een bos bloemen geven aan een vreemde. Het leverde niet alleen positieve reacties op, maar zorgde bij haarzelf ook voor een gevoel van blijdschap.

Ruim tweehonderd dagen heb ik in 2015 iets goeds gedaan en erover geblogd. Ik deelde 'free hugs' (gratis knuffels) uit op het bevrijdingsfestival, liet sinterklaascadeaus achter in de trein, gaf een paraplu aan een vreemde, maar deed ook kleinere dingen, zoals kleding doneren en een buurmeisje met griep opvrolijken met soep.

''Ik wilde graag mensen inspireren''

Een jaar lang elke dag iets goeds

Het idee om dit te gaan doen ontstond toen ik in 2014 de blog ikreddewereld.nl van Rachel van der Pol; een journalist; las. Zij deed een jaar lang elke dag iets goeds. Toen dat jaar eindigde dacht ik:Dit mag niet stoppen, ik ga het stokje overnemen. Het was een hele uitdaging, vooral om ook nog eens een blog erover bij te houden. Maar ik wilde mensen graag inspireren zoals Rachel dat ook had gedaan.

Positiviteit verspreiden en terugkrijgen

Al die goede dingen doen, gaf me een heel positief gevoel. Al het positieve dat ik verspreidde, kreeg ik ook weer terug. Iemands dag leuker maken gaf me een voldaan en blijf gevoel. Toen ik bijvoorbeeld mijn buurmeisje met griep thee en soep kwam brengen of in de stromende regen een paraplu gaf aan een vreemde, heb ik hun dag daar echt een stuk relaxter mee gemaakt. Het feit dat ik je iemand dag iets beter en fijner kan maken, kan ik dan ook iedereen aanraden.

Buiten haar comfortzone

Overigens moest ik voor mijn goede dagen ook wel regelmatig buiten mijn comfortzone treden. Zoals de keer dat ik 's nachts sjaals en mutsen ophing voor mensen die het koud hadden, om vier uur ’s nachts. Daarvoor moest ik mijn warme huis uit, een stukje fietsen en als een dief in de nacht die sjaals ophangen. Want die moesten er wel op mysterieuze wijze komen te hangen.

''Ik heb inmiddels een neus gekregen voor hulpsituaties''

Een mooie ervaring

De hele ervaring heeft me geleerd vaker uit mijn comfortzone te stappen en te kijken waar ik kan helpen. Ik heb inmiddels een neus gekregen voor hulpsituaties. En ik heb mensen leren kennen die ik anders niet had gesproken en mensen weten te inspireren. Het was een hele mooie ervaring.