Wilco van Rooijen is een zeer ervaren bergbeklimmer en poolreiziger. Als enige Nederlander bereikte hij op eigen kracht en zonder extra zuurstof, de Seven Summits, de zeven hoogste toppen op elk continent. Met zijn expedities wil hij met zijn team bewustwording creëren en mensen inspireren duurzaam en respectvol met de aarde om te gaan. Hoe ontspant iemand die regelmatig onder zulke extreme omstandigheden leeft?

Hoe bereid je je voor op een expeditie?

“Als het team geformeerd is, ben je vanaf dag één bezig met voorbereiden. Mensen vragen wel eens hoe lang ik train voor een expeditie. Maar met trainen ben je als het goed is, altijd bezig. De laatste expeditie is ook het begin van een nieuwe expeditie. Dus in die zin ben ik elke dag met de voorbereiding bezig.”

Ben je tijdens een expeditie gefocust of ontspannen?

“Aan de ene kant ben je volledig in jezelf gekeerd, zonder sores aan je hoofd. Mijn focus ligt echt bij de expeditie. Elke seconde ben je bezig met de vraag: doe ik wel de juiste dingen? Als het regent is het heel verleidelijk om te zeggen: we gaan niet naar buiten. Maar misschien is dat wel de dag dat je het verschil had kunnen maken. Op sommige momenten moet je ook zeggen: ik kom terug van die berg, ik heb keihard gewerkt en er is nu niets anders belangrijk dan gewoon de accu weer op te laden. En dan hoef je niets meer. En dat is natuurlijk het heerlijkst als je net succes hebt gehad. Je kunt niet elke dag 200% van jezelf blijven vragen, je moet het zien als een soort cyclus.”

Zit je na een expeditie vol adrenaline of ben je helemaal afgepeigerd en wil je rust?

“Als ik terugkomt van een expeditie ben ik volledig afgepeigerd. Misschien niet eens helemaal fysiek, omdat ik  soms fysiek niet alles eruit heb kunnen halen. Maar dan ben ik mentaal helemaal afgepeigerd. Je vraagt je af: waarom hebben we niet alles kunnen geven?”

Als je naar zoveel pieken toeleeft, lukt het je dan nog wel om echt niets te doen?

“Ik heb moeten leren om echt helemaal niets te doen. Een expeditie is niet elke dag ‘rammen’. Er zijn ook genoeg dagen dat het heel slecht weer is. Van de twee à drie maanden moet ik soms weken geduldig afwachten tot we weer verder kunnen, omdat het stormt op de berg. Je moet dan zelf rust creëren, anders houd je het niet vol. Gewoon in een stoel zitten en niets doen klinkt heel makkelijk. Maar zo simpel is het niet. Je moet ook je hoofd leeg krijgen. Ik doe dat met behulp van ademhalingstechnieken.”

Wat is jouw ultieme relaxplek?

“Mijn ultieme relaxplek is in de natuur. Het liefst natuurlijk met mooi en droog weer. Maar ik weet het nu inmiddels zelfs te waarderen als het regent. Het is maar net met wat voor mindset je op dat moment in de natuur bent. Ik kan intens genieten van mooie luchten en andere momenten verbaas ik me weer over geluiden. Ik moet die momenten wel plannen. Want voor je het weet ben je alleen maar bezig met de dagelijkse sleur. En aan het einde van de rit zegt nooit iemand: had ik maar harder gewerkt.”

Wat is jouw ultieme ontspantip in tijden van stress?

“De stilte opzoeken. Dat wordt in Nederland steeds moeilijker, maar je kunt het ook creëren. Zoek de stilste kamer op in huis en zorg dat daar geen geluid is. En probeer dan eens te ervaren wat het met je doet. Als je jezelf dat gunt, zo af en toe, dan denk ik dat je daar heel rustig van wordt. En ik denk dat dat het absolute relaxmoment is.”

In het filmpje gaat Wilco nog dieper in op relaxen. Hij vertelt of hij de voorbereidingen op zijn expeditie nu ervaart als inspanning of ontspanning en hoe hij zichzelf oplaadt na een uitputtende expeditie.