Van kantoorbaan naar taartenbakster

De Amsterdamse Willemijn van Wenum (30) werkte jarenlang bij een groot accountantskantoor. Maar daar werd ze niet gelukkig van, en kreeg zelfs een burn out. Ze besloot haar leven om te gooien en iets heel anders te gaan doen: taarten bakken, en verkopen onder de naam ‘Willem-Pie’. Sinds ze voor zichzelf is begonnen voelt ze zich vrij en veel gelukkiger.

Niet mijn droom

“Toen ik twintig was, ben ik gewoon ‘maar wat’ gaan doen. ‘Op mijn dertigste weet ik wat ik wil en volg ik mijn droom’, sprak ik met mezelf af. Ik ging studeren en als managementassistent werken bij een groot accountantskantoor. Heel leuk werk, maar ook druk: eind vorig jaar kreeg ik een burn out. Tijdens mijn re-integratie begin dit jaar dacht ik: ‘Waar ben ik mee bezig?’. Ik werd bijna dertig, en dit was niet mijn droom.”

Veertig taarten per week

“Juist het vieren van mijn dertigste verjaardag voor vrienden en familie zorgde voor de aanleiding om mijn baan bij het accountantskantoor op te zeggen. Ik had een high tea georganiseerd en vrienden van mijn ouders vroegen of ik op het feestje dat ze binnenkort zouden geven, de catering wilde verzorgen. Ik dacht: dit is het! Ik heb ontslag genomen van mijn werk als managementassistent en heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. Nu bak ik drie dagen in de week taarten, die ik verkoop aan particulieren en bedrijven. Toen ik net begon met bakken, deed ik dat in mijn eigen keuken. Maar inmiddels huur ik een keuken, waar ik alle ruimte en een grotere oven heb. Dat is wel nodig, aangezien ik zo’n veertig taarten per week maak.”

Plantaardig

“De taarten die ik bak zijn voornamelijk plantaardig. Ik begon zelf zo’n anderhalf jaar geleden met plantaardig eten, nadat ik consulten volgde bij twee diëtisten die voorstander zijn van plantaardig eten. Hun visie sprak me aan: lekker eten, maar wel dingen die niet slecht voor je zijn. Ik probeer nu ook steeds meer groente in mijn taarten te proppen, en steeds minder suiker en vet. Taart is natuurlijk nooit écht gezond, maar die van mij komen een beetje in de buurt.”

Eigen tijd indelen

“Voor mezelf beginnen geeft me een gevoel van vrijheid. Ik verdien mijn eigen geld, op mijn eigen manier. Ik doe wat ik leuk vind, en haal er energie uit. Daarnaast kan ik mijn eigen tijd indelen, waardoor ik bijvoorbeeld midden op de dag met mijn personal trainer kan afspreken of winkelen. Geen dag is hetzelfde. Ik werk harder dan ooit, maak meer uren dan ooit en heb minder geld dan ooit. Maar ik ben wél veel gelukkiger en sta meer ontspannen in het leven.”

Een inspiratiebron zijn

“Ik krijg veel positieve reacties op mijn stap om taarten te gaan bakken en verkopen. Ik doe wat veel mensen niet durven, zo heb ik er nooit naar gekeken, maar ik hoor dat van veel mensen. In deze positie kan ik een inspiratiebron zijn voor andere vrouwen, en dat is best leuk. Ik voel me ook een veel sterkere vrouw, ik werk niet op een kantoor waar ik naar anderen luister, maar ben een echte ondernemer die stevig in haar schoenen staat.”

Geluksmomenten

“Wat ook anders is, zijn de geluksmomenten op mijn werk. Toen ik nog bij het accountantskantoor werkte, was het een klant binnen halen. Nu is het iemand die mijn taart lekker vindt. Dat is heel anders, maar vooral heel fijn. Er werd vroeger wel vaker gezegd dat ik iets moest doen met mijn taarten, maar dat zijn mensen die je kent. Dat ‘vreemde’ mensen nu mijn taarten willen kopen is echt te gek.”